Blog: Diervriendelijke schapenvachten

. 43 van 47

< Terug naar blogoverzicht

In de winter periode zijn we veel binnen en maken het thuis gezellig en warm. Een prachtig schapenvachtje kan dan niet ontbreken. In deze blog laat ik je zien wat diervriendelijke schapen vachten zijn, ook wel leervrij genoemd. Daarnaast vertel ik je over Willemijn Thunhorst. Zij maakt de diervriendelijke schapenvachten die te koop zijn op meutt.nl. (Helaas is Willemijn gestopt) Onderaan de blog vind je nog wat fijne inspiratie beelden voor je interieur.

   

De diervriendelijke schapen vachten die we verkopen zijn handgemaakt door Willemijn. De techniek die zij daarvoor gebruikt noem je vilten. Deze techniek wordt al eeuwen terug door de Nomaden gebruikt om kleding, schoenen en Yurts (nomadentent) van te maken. Het viltproces is het krimpen van wol d.m.v. heet water, zeep en wrijving. voor dit proces is wel enige kracht nodig, waardoor Willemijn niet meer naar de sportschool hoeft ;). 

 

Met het vilten van schapenvachten word de vacht die in zijn geheel geschoren is neergelegd, waaroverheen een laag gekaarde wol komt. Daarna gaat er heel heet water met zeep overheen en ga je het vervilten d.m.v. bewegen, wrijving. Het eindresultaat is een prachtige leervrije schapenvacht, en het schaap waar het wol vandaan komt leeft nog.

 

De oud-hollandse schapenrassen waar Willemijn mee vilt zijn o.a. Drents Heideschaap van de schaapskudde van het Goois Natuur reservaat. Andere rassen zijn de Schoonebeeker schaap, Veluws heideschaap en Ouessant schaap. De Ouessant is een klein ras waar ik er ooit zelf twee van had. 

Beeld gevonden via:

4.drentseschaapskude.nl, 5.pinterst.com, 6.airows.com,7.designfiles.net 8.ohhhhmmm.de

X Mariëlle

Geen blog missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis vintage inspiratie + kortingsacties en winkel openingsdagen in je mailbox♥  Max. 2x per maand. 

< Terug naar blogoverzicht

 

© 2015 - 2024 Meutt vintage & interior - webshop voor vintage interieur producten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel